FMS

Functional Movement Screen (FMS) este cea mai inovativă metodă la nivel mondial pentru evaluarea riscului de accidentare al sportivilor. Testele sunt folosite de cluburi de inalta performanta (Bayern München, Chelsea Londra) precum si de nationalele de fotbal ale Germaniei, Braziliei, echipe din NBA, NHL, pentru evaluarea riscului de accidentare al sportivilor proprii.

Prin testarea a 7 modele de miscare fundamentale se identifică deficite de mobilitate si stabilitate precum si asimetrii ale aparatului locomotor.

Scopul final al testelor este prescrierea unor exerciţii corective care înlătura deficitele constatate si astfel, riscul de accidentare al sportivului.

Studii recente au arătat că asimetriile şi disfuncţionalităţile aparatului locomotor pot creşte cu până la 3,5% riscul de accidentare!  În plus, deficienţele în mişcare creeaza în timp mecanisme de compensare la nivelul aparatului locomotor, suprasolicitând articulaţii sau muşchi din zone învecinate celei cu probleme, care pot cauza diferite afecţiuni asociate.

Având ca intenţie prevenirea accidentărilor, dar şi creşterea performanţei sportive prin înlăturarea factorilor limitatori ai miscării, testele FMS sunt recomandate pentru:

  • copiii care încep o activitate sportivă;
  • sportivii amatori (care fac jogging de agrement sau care participa la maratoane, triatloane etc);
  • sportivii de performanţă;
  • persoane aflate în faza de recuperare medicală, în urma unor accidentări.