Blog

 

 

 

 

 

 

 

Masajul miofascial

Fasciile alcatuiesc un sistem care strabate intregul corp omenesc si leaga diversele organe si structuri intre ele. Fasciile sunt alcatuite dintr-un tesut elastic conjunctiv care inconjoara fiecare structura, fie ca este vorba de fibre, fascicule sau grupe musculare intregi, organe interne, tendoane sau oase.
In general fasciile au rolul de a oferi stabilitate si forma structurii pe care o inconjoara.

La nivel muscular fasciile impiedica o “frecare” a fibrelor musculare intre ele si potenteaza transferul de forta de la un muschi la altul.
Daca nu sunt solicitate indeajuns, fasciile se lipesc intre ele si capata in timp o structura rigida, care se poate usor rupe. Aceasta duce la aparitia durerii si creste riscul de accidentare. Este putin cunoscut ca o cauza frecventa a durerilor de spate o constituie aderenta sau “lipirea” fasciilor de la acel nivel.
Masajul miofascial cu rola reprezinta un tratament eficient contra durerilor musculare, eliminarea contracturilor si a punctelor dureroase (trigger-points).
Efectele principale ale masajului miofascial sunt:
Stimularea hidratarii – o mare parte a fasciei este formata din apa.
Accelerarea regenerarii – produsele finale de metabolism aflate in fluidele corporale sunt presate si transportate din zona masata, facand astfel loc aducerii de substante hranitoare proaspete in zona masata, conducand la regenerarea mai rapida a tesutului si zonei respective.
Cresterea mobilitatii si a flexibilitatii – prin aplicarea regulata a masajului cu rola se elimina contracturile si aderentele din intregul sistem fascial al corpului. Fasciile devin din nou elastice si se remarca rapid o imbunatatire a mobilitatii si flexibilitatii.
Reducerea durerii – prin transportul din zona masata a substantelor chimice, transmitatori ai durerii, precum si prin presiunea exercitata asupra mecanoreceptorilor din piele.
Prevenirea accidentarilor – o mai buna mobilitate si flexibilitate au ca efect scaderea riscului de accidentare.
Imbunatatirea circulatiei sanguine – prin masajul cu rola de-a lungul diverselor zone ale corpului se imbunatateste circulatia sanguina, diversele organe si grupe musculare fiind aprovizionate mai bine cu sange bogat in oxigen.
Relaxare