Analiza metabolica Aeroscan

Este metoda nr. 1 “gold standard” de diagnostic al metabolismului energetic la efort.

Arata in timp real, pe parcursul efortului, ce substrat energetic foloseste corpul in momentul respectiv (cantitatea de grasimi, carbohidrati).

Se poate face pe orice aparat cardio, conform cu tipul de efort din antrenament, pe banda de alergare (atleti, fotbalisti etc), pe bicicleta ergometrica (ciclisti) sau pe ambele (triatlonisti, decatlonisti).

Indicat pentru orice categorie de varsta, indiferent de nivelul de fitness.

Test submaximal, nu necesita epuizarea fizica a persoanei testate. Durata testarii este de 15-20 minute.

Se adreseaza:

  • Persoanelor care doresc sa slabeasca – se afla exact intensitatea antrenamentului cardio la care arderea grasimilor este maxima.
  • Sportivilor – se afla exact intensitatea de antrenament cardio, in functie de obiectivul individual: imbunatatirea rezistentei aerobe, cresterea tolerantei organismului in intervalul mixt aerob-anaerob, zona de antrenament anaerob.
  • Medicilor nutritionisti care doresc sa prescrie o dieta in functie de arderile metabolice ale clientilor, atat in repaus dar si in efort.
  • Oricarei persoane care doreste sa isi optimizeze arderile de grasimi, lucru esential pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare.
  • Este mijlocul ideal de a pregati o competitie de anduranta prin dirijarea stiintifica a antrenamentului cardio.
Sport Therapie Aeroscan

 

Beneficii sportivi

  • Scopul fiecarui sportiv este sa consume un timp cat mai indelungat din depozitul de lipide (grasimi), care este practic nelimitat, asigurand astfel mentinerea efortului pe o perioada de timp mai mare.
  • Arata exact procentul de lipide si carbohidrati consumat pe parcursul efortului
  • Sportivul isi poate calcula exact aportul caloric necesar din timpul competitiei, pentru a inlocui pierderile si a ramane la parametri maximi pe tot parcursul efortului.
  • Sportivul isi poate planifica exact durata si intensitatea efortului cardio, in functie de obiectivul avut.
  • Prin testul Aeroscan se elimina sedintele de antrenament ineficiente, fara aparitia unor efecte pozitive.

Fiind un test al arderilor metabolice este necesar sa se respecte cateva reguli simple in legatura cu alimentatia si efortul depus inainte de testare, reguli cuprinse intr-un formular care se trimite pe mail de catre terapeutii nostri.

 

Testul AEROSCAN este folosit de sportivi de inalta performanta cum ar fi: campioana mondiala la schi Maria Höfl-Riesch sau campionul mondial la triatlon Craig Alexander.

DSC04106 scaled

Aeroscan

Testul Aeroscan masoara metabolismul energetic individual folosind principiul calorimetriei indirecte. Spre deosebire de calorimetria directa care masoara cantitatea de caldura eliberata de organism in camere izolate termic, fiind foarte costisitoare de aplicat, calorimetria indirecta masoara energia produsa de organism prin calculul cantitatii de O2 consumata.

Metabolismul energetic poate fi calculat cunoscandu-se echivalentul caloric al alimentelor consumate (in Europa 20,2 kJ (4,83 kcal) pe litru de O2 consumat sau prin intermediul coeficientului respirator RQ.

Coeficientul respirator RQ reprezinta raportul dintre cantitatea de CO2 eliberata si cantitatea de O2 consumata. Testul Aeroscan masoara printr-un senzor cantitatea de CO2 eliberata si cantitatea de O2 consumata. Cunoscand valorile RQ pentru substantele nutritive (1,0 pentru glucide, 0,7 pentru lipide, 0,85 pentru proteine), testul Aeroscan arata in timp real ce substrat energetic este folosit in timpul efortului (glucide sau lipide, proteinele fiind scoase din calcul din cauza rolului nesemnificativ in metabolismul energetic). Prin aceasta Aeroscan are aplicabilitate atat la sportivi, in stabilirea planurilor individuale de antrenament cat si la cei care doresc sa slabeasca, aratand intervalele in care arderea grasimilor este maxima.