Terapia coloanei

De ce terapia coloanei la Sport Therapie?

Stabilitatea coloanei vertebrale este oferita de muschi mici, profunzi, cu insertia direct pe coloana. Exercitiile clasice dezvolta doar muschii de suprafata ai spatelui, care nu ofera stabilitate coloanei vertebrale.

Cercetatorii australieni au dovedit stiintific ca M. transversus abdominis si M. multifidus sunt acei muschi care, prin activitatea lor, pastreaza coloana in pozitie neutra si feresc discurile intervetebrale de solicitari care pot duce la lezarea lor. Prin activitatea statica de la birou acesti muschi “uita” sa lucreze, provocand instabilitatea coloanei si dureri din ce in ce mai accentuate.

Antrenarea musculaturii profunde a coloanei este dovedita a fi singura metoda cu efect pe termen lung in stabilizarea segmentelor vertebrale.

In centrul Sport Therapie poti activa si antrena acesti muschi, cu ajutorul aparatelor Dr. Wolff.

Suplimentar se corecteaza deficite la alte etaje musculo-articulare, care influenteaza miscarile coloanei in activitatile zilnice. Aceste masuri duc la un efect pe termen lung al terapiei.

Inainte de inceperea programului se efectueaza o testare functionala a fiecarui segment al sistemului musculo-articular, din talpi pana in coloana cervicala, pentru a se depista, in plus, si cauzele care au dus la aparitia durerilor sau afectiunilor de coloana. Prin tratarea cauzelor descoperite, simultan cu antrenarea muschilor profunzi ai coloanei, se asigura un efect pe termen lung al terapiei.

In prima parte a programului, pe aparatele Dr. Wolff, se imbunatateste activarea musculaturii profunde a coloanei, adica transmiterea impulsului nervos catre muschi, care invata astfel sa lucreze atunci cand sunt solicitati.

In a doua parte a programului, se imbunatateste rezistenta in regim de forta a muschilor profunzi ai coloanei, stabilizand coloana lombara la miscari simultane ale extremitatilor (maini, picioare), simuland miscarile din activitatea zilnica sau sportiva. Rezistenta crescuta la eforturi de durata a muschilor profunzi ai coloanei asigura succesul pe termen lung al terapiei.

Ce spun studiile referitor la terapiile actuale?

• Cercetatorii australieni au descoperit ca muschii profunzi ai coloanei, m. multifidus si m.transversus abdominis, sunt cei mai importanti in stabilizarea segmentelor coloanei lombare.
• Aparatele Dr. Wolff – in studiul efectuat la Fachhochschule Osnabrück, a fost dovedita stiintific eficienta lor in tratarea durerilor de spate, pe parcursul a 18 sedinte,
• Antreneaza coordonarea si rezistenta muschilor profunzi ai coloanei.

Studii recente arata ca terapia cu elongatii, prin care se exercita o tractiune asupra coloanei vertebrale, este contraindicata, indiferent de stadiul de durere (Becker et al.2006; Bekkering et al. 2003; NHS 2009; BÄK 2010).

De asemenea, urmatoarele proceduri de fizioterapie sunt contraindicate, indiferent daca stadiul este cronic, acut sau subacut: ultrasunete, electroterapie (TENS), laser, magnetoterapie (Chenot et al. 2007; Becker et al.2006; Bekkering et al. 2003; NHS 2009; BÄK 2010).

terapia coloana scaled

Sintetizand, astazi este recomandata o abordare activa a terapiei, indiferent de tipul durerii. La durerile cronice este recomandata, in plus, o abordare multidisciplinara dupa un model bio-psiho-social, care trateaza nu numai aspectul fizic al durerii, cat si cel psihologic si social, cum ar fi limitarile impuse de durere la locul de munca si in viata privata.

La Sport Therapie beneficiezi atat de teste care descopera cauza durerilor de spate sau a afectiunilor coloanei cat si de tratament pe aparate moderne, produse in Germania, care antreneaza exact muschii profunzi stabilizatori ai coloanei, asigurand succesul pe termen lung al terapiei.

*Aceasta abordare unica in preventia si recuperarea afectiunilor coloanei, cu corectarea deficitelor musculo-articulare care influenteaza miscarile coloanei, simultan cu activarea si antrenarea rezistentei muschilor profunzi ai coloanei este conceptul propriu al Sport Therapie din anul 2017 si a fost elaborat de Paul Sittner, coordonatorul centrului.

Fă o programare