In functie de tehnica de operatie folosita cat si de tipul protezei (partiala, totala, cimentata sau necimentata) schema de recuperare dupa o operatie de sold va fi diferita.
O importanta deosebita in prima faza a recuperarii se va acorda refacerii sistemului senzomotoric, adica a ‘drumului’ de la receptorii aflati in muschi si articulatii, care au fost lezati in timpul operatiei, spre organul central de comanda, cortexul, de unde pleaca informatiile spre musculatura responsabila de controlul posturii si miscarii corpului.
Muschii stabilizatori ai soldului care au fost sectionati in timpul interventiei chirurgicale vor putea fi antrenati treptat, adaptat procesului lor de vindecare.
De asemenea antrenarea partii superioare a corpului, musculatura trunchiului si a bratelor, este importanta pentru stabilizarea corpului in timpul mersului cat si pentru a prelua, prin carje, greutatea corpului in prima faza a recuperarii, evitand suprasolicitarea membrului operat.
Drenajul limfatic, in prima faza postoperatorie, urmat de masajul terapeutic contribuie la reglarea transportului substantelor metabolice in membrul operat, accelerand procesul de vindecare.
Pe ergometre medicale, special adaptate fiecarui pacient, se va efectua treptat un antrenament pentru cresterea rezistentei la efort a membrului operat.