Leziunile de cartilaj ale articulatiei genunchiului (1)

leziuni cartilaj genunchi1

In articulatia genunchiului cartilajul acopera partea superioara a tibiei, partea inferioara a femurului si partea posterioara a rotulei.

In stare intacta cartilajul are o grosime de 2-8 cm. Trebuie stiut ca, pe masura inaintarii in varsta, cartilajul se subtiaza. De asemenea, alti factori pot duce la lezarea prematura a cartilajului, cum ar fi o axa asimetrica in articulatie ca la picior in X (genu valgum) sau O (genu varum), precum si o instabilitate cronica in articulatie.

Greutatea corporala joaca un rol important in sanatatea cartilajului, la mers pe teren plat 1 kg in plus GC se simte ca o greutate de 6 kg asupra cartilajului.

Alti factori care pot influenta negativ cartilajul sunt nicotina, precum si o oarecare predispozitie genetica.

Cartilajul poate fi lezat, in multe cazuri, printr-o trauma. Acest lucru se poate intampla direct, in timpul accidentarii propriu-zise, cand este afectat impreuna cu alte structuri (menisc, ligamente incrucisate), sau poate aparea consecutiv accidentarii, de exemplu la ruptura ligamentelor incrucisate, care neoperate, pot duce la o instabilitate cronica a genunchiului si o lezare prematura a cartilajului.

Cartilajul, odata lezat, nu se repara de la sine. De aceea este important sa stim cum putem sa prevenim leziunile de cartilaj inainte ca ele sa apara, dar si ca, odata aparute, putem sa le incetinim evolutia.

Cartilajul se hraneste prin miscare si presiune, data de alternanta incarcare-descarcare. Miscarea si sportul, adaptate posibilitatilor corpului propriu, ajuta deci la hranirea cartilajului.

Inainte insa sa ne apucam de sport, este recomandat sa testam sistemul musculo-articular, pentru a descoperi potentiali factori de risc, cum ar fi deficite de mobilitate, stabilitate, care instaurate lent pe parcursul vietii pot duce la o solicitare asimetrica si instabilitate in articulatie.

De asemenea, inainte de practicarea unor sporturi preferate in concediu ca schi, kite, este bine sa ne testam si sa corectam deficitele constatate si sa urmam un program specific care sa creasca stabilitatea in articulatie. Este bine de stiut ca, de cele mai multe ori, potentialii factori de risc nu se situeaza in articulatia propriu-zisa, ci in etajele inferioare (glezna) sau superioare (sold). De aceea o testare la un specialist va poate feri de neplaceri de lunga durata. In centrul Sport Therapie efectuam o analiza functionala completa a sistemului musculo-articular si recomandam exercitii de corectare si stabilizare a articulatiei.

Programari 

Vom reveni in a doua parte pentru a afla cum se trateaza leziunile de cartilaj, ce metode de tratament invazive si non-invazive exista, pentru a pastra sanatatea articulatiei genunchiului.