Durerile de spate sunt prezente la 80-85% dintre oameni, iar in 10-15% din cazuri devin cronice. Dupa cauza, acestea pot fi nespecifice sau specifice. Cele nespecifice nu au o cauza clara, iar diagnosticul imagistic nu evidentiaza modificari ale structurilor coloanei vertebrale.
In cazul durerilor nespecifice ale spatelui se recomanda ca pacientul sa ramana activ si este indrumat timpuriu spre activitate fizica. O lunga pauza la pat este nerecomandata. De asemenea, este important sa se ofere pacientilor explicatii si clarificari despre afectiune si eventualele evolutii ale bolii.
Durerile specifice insumeaza 15% din totalul durerilor de spate (Fenske 2007) si prezinta cauze tipice: hernie de disc, spondilolisteza, stenoza de canal spinal, fracturi la nivelul vertebrelor, instabilitatea coloanei vertebrale mai mare de 4 mm, tumori vertebrale, infectii ale coloanei vertebrale sau boli inflamatorii, simptomatologie radiculara neurologica clara.
Recuperarea in cazul durerilor de spate trebuie sa vizeze aspectele biologice, sociale si psihice ale afectiunii.
La evolutii cronice ale durerilor de spate se recomanda o forma de terapie multimodala, intr-o abordare multidisciplinara (terapie prin sport, masaj, consultanta psihologica etc.). Recuperarea trebuie sa vizeze aspectele biologice, sociale si psihice ale afectiunii. Un exemplu inovator de terapie multimodala il constituie programul GRIP – Göttinger Rücken Intensiv Programm.
Ca medicamente pentru combaterea durerii cel mai recomandat este paracetamolul. In comparatie cu medicamentele antiinflamatoare sau NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) paracetamolul are mai putine efecte secundare. Medicamentele antiinflamatoare au o mai puternica actiune analgezica insa si mai multe efecte secundare gastrointestinale si renale. Alternativ, pe durata scurta, se pot lua doar miorelaxante sau in combinatie cu medicamente antiinflamatoare (Becker et al.2006; Chenot et al. 2007; BÄK 2010). Opioidele sunt recomandate numai dupa consultarea specialistilor cu experienta in terapia durerii.
Fizioterapia in cazul durerilor de spate este indicata doar in stadiul acut.
In acest stadiu fiind indicata si terapia manuala. Este bine de stiut, totusi, ca urmatoarele proceduri de fizioterapie sunt contraindicate, indiferent daca stadiul este cronic, acut sau subacut: ultrasunete, electroterapie (TENS), laser (Chenot et al. 2007; Becker et al.2006; Bekkering et al. 2003; NHS 2009; BÄK 2010).
Tratamentul prin tractiune sau elongatie este contraindicat indiferent de stadiul afectiunii (Becker et al.2006; Bekkering et al. 2003; NHS 2009; BÄK 2010).
Activarea si antrenarea musculaturii profunde a coloanei este cel mai bun tratament.
Cea mai noua forma de tratament a afectiunilor coloanei vertebrale se bazeaza pe activarea si antrenarea musculaturii profunde a coloanei, eficienta acestei metode fiind dovedita stiintific atat in recuperarea cat si in prevenirea afectiunilor coloanei vertebrale.
Muschii profunzi ai coloanei, care stabilizeaza fiecare vertebra, pot fi antrenati in centrul Sport Therapie pe aparate de ultima generatie care permit o miscare controlata, permanent vizualizata de catre pacient.
Se recomanda:
- activarea timpurie a pacientilor
- constientizarea pacientilor despre afectiune
- paracetamolul ca tratament medicamentos
- terapie manuala in faza acuta a afectiunii
- o terapie multimodala dupa un model bio-psiho-social de recuperare, aplicata in stadiul cronic
- constientizarea pacientilor despre eficienta limitata a procedurilor de fizioterapie
Sport Therapie este cel mai nou centru de recuperare ortopedica și traumatologica dotat cu aparatura moderna – Dr. Wolff, exclusiv din Germania, care ofera servicii complete de recuperare medicala ortopedica si sportiva, precum si programe speciale pentru sportivi (testari, programe de prevenire a accidentarilor, antrenament functional).
Vino la centrul nostru din Bucuresti, Gramont nr 38, si afla mai multe despre cum poti scapa de durerile de coloana pe termen lung.