Cu totii stim cat de important este sa bem apa si cunoastem beneficiile acestui lichid vital. Intrebarea este, e necesar aportul de lichide suplimentar in timpul efortului?
Trebuie stiut ca organismul nu poate prelucra pe ora mai mult de 0,8 l aport de lichide (apa), care poate varia intre 0,4-0,8 l in functie de structura corporala a fiecaruia. Inainte de inceperea alergarii se recomanda sa se bea un pahar de 0,3 l apa, pentru a se umple “rezervorul”. Daca temperatura de afara nu este extrem de ridicata, corpul face fata fara probleme efortului in prima ora de alergare, iar lichidul pierdut nu trebuie inlocuit suplimentar. Numai daca temperatura este foarte ridicata si durata efortului depaseste 1,5-2 h, cantitatea de lichid pierduta trebuie inlocuita. Este recomandata o solutie cu continut asemanator transpiratiei: apa, glucoza, NaCl (sare) si magneziu. (Wildor Hollmann, Sportmedizin).
Lichidul consumat ar fi bine sa fie la temperatura mediului si sa se bea in cantitati mici pentru a-i da timp organismului sa prelucreze cantitatea de lichid ingerata.
Aportul de apa in exces poate avea consecinte negative asupra organismului, producandu-se asa numita “intoxicatie cu apa”. Datorita aportului exagerat de lichide continutul de sodiu din sange scade, afectand echilibrul electrolitic, crescand chiar senzatia de sete. Este bine cunoscut cazul unui alergator de 22 ani, care la maratonul de la Londra in 2007, a murit datorita asa-numitei “intoxicatii cu apa”. In literatura exista peste 250 cazuri documentate in care alergatorii de rezistenta au suportat consecinte negative datorita aportului de lichide in exces in timpul competitiei.
Beneficiile consumului regulat de lichide
Beneficiile unui consum zilnic de 2 l de apa asupra unui om sanatos a fost tema unui studiu in 2008. Expertii nefrologi Dan Negoianu si Stanley Goldfarb de la Universitatea din Pennsylvania au aratat in „Journal of the American Society of Nephrology” ca pentru un om sanatos consumul a 2 l apa zilnic nu are efecte dovedite stiintific asupra sanatatii.
Exista cazuri cand efectele pozitive ale consumului de apa asupra sanatatii sunt de necontestat (infectii urinare, constipatie, formarea pietrelor la rinichi etc). De asemenea a fost dovedita influenta pozitiva a consumului de apa in curele de slabire, apa intensificand metabolismul energetic, dar efectele au fost mai degraba modeste.
Un studiu al cercetatorilor germani ai Berliner Charité si ai Institutului german pentru cercetare in alimentatie, Potsdam-Rehbrücke, a aratat ca un consum de 1,5 l apa zilnic stimuleaza arderile metabolice, acestea crescand pana la 100 kcal/zi, corespunzator insa numai a 13,7 grame tesut adipos pe zi.