Statul pe scaun, ore intregi, in fata calculatorului sau la volan, a devenit o adevarata amenintare pentru sanatatea organismului nostru, chiar daca la prima vedere lucrurile nu par atat de grave.
Este binecunoscut faptul ca statul indelungat pe scaun este un motiv principal al durerilor de spate. Un studiu recent al cercetatorilor suedezi de la Karolinska-Institut din Stockholm arata insa ca exista o legatura directa intre statul indelungat pe scaun si aparitia diferitelor tulburari metabolice (sindrom metabolic, obezitate), a bolilor cardio-vasculare si a diabetului de tip 2. La aceleasi rezultate a ajuns si cercetatorul australian David W. Dunstan, conducatorul Institutului Baker IDI Heart si Diabetes.
Grupa de cercetatori a masurat, pe termen lung, nivelul de colesterol si glicemie la barbati si femei peste 25 ani. Rezultatul: cu fiecare ora de stat jos creste riscul de mortalitate cu 11%, iar riscul unei boli cardio-vasculare cu 18%.
Stai pe scaun mai mult de patru ore?
La nivelul coloanei vertebrale statul indelungat pe scaun duce la slabirea musculaturii spatelui, a umerilor si a cefei, la “scurtarea” tendoanelor, ligamentelor si a anumitor muschi.
O prima problema o constituie statul pe scaun intr-o anumita pozitie timp indelungat. Se stie ca o presiune constanta asupra discurilor intervertebrale impiedica in timp hidratarea lor si prin aceasta aportul de substante nutritive care hranesc si mentin discul sanatos. Discurile intervetebrale sunt dezavantajate din punct de vedere al schimburilor metabolice, in sensul ca hranirea lor are loc numai prin difuziune, adica prin alternanta dintre presiune-detensionare. Din acest motiv mersul pe jos constituie o metoda avantajoasa, prin care se asigura hranirea discurilor intervetebrale.
O alta problema cauzata de statul indelungat pe scaun este o mobilitate redusa in articulatia soldului, ceea ce duce la miscari nedorite ale coloanei lombare, care pot duce in timp la uzarea prematura a discurilor intervetebrale.
De asemenea se constata la majoritatea persoanelor testate o activitate ineficienta si necoordonata a abductorilor soldului, grupa de muschi deosebit de importanta pentru stabilizarea bazinului si prin aceasta a intregii coloane vertebrale.
Aspecte ergonomice ale muncii la birou (pozitia scaunului, inaltimea monitorului calculatorului, inaltimea mesei de lucru, etc) pot duce neobservat la aparitia in timp a unor dezechilibre musculo-articulare, care se transpun in dureri la efectuarea activitatilor zilnice.
Cum pot fi evitate aceste tipuri de boli?
Singura solutie de combatere a acestor efecte nedorite este intreruperea fazelor lungi de stat pe scaun si introducerea in activitatea zilnica a unor faze scurte de miscare.
Astfel, la fiecare ora de stat jos se recomanda sunt cate 10 minute de miscare (dam un telefon stand in picioare, mergem pe scari in loc sa luam liftul, etc).
Recomandari pentru astfel de persoane
Constatarea cercetatorilor suedezi a fost ca nici practicarea sportului in timpul liber nu poate inlocui introducerea acestor faze scurte de activare a circulatiei sangvine si a sistemului muscular in activitatea zilnica.
In ceea ce priveste statul la birou, luarea unei pozitii “drepte” pe scaun si mentinerea ei nu este solutia ideala pentru mentinerea discurilor sanatoase. Scaunele ergonomice nu reprezinta nici ele solutia definitiva pentru o coloana sanatoasa, decat in masura in care, prin constructia lor, asigura o miscare frecventa a celui care le foloseste.
Statul pe scaun nu e o problemă, dacă-l însoţeşti cât de cât de o activitate fizică moderată: aerobic, ore de fitness sau chiar simplul mers pe jos.
Salutam faptul ca cei mai multi oameni de afaceri practica tot mai des sport, fiind deschisi la tot ce apare nou ca activitate sportiva. Totusi, recomandam prudenta, deoarece unele dintre acestea exercita o incarcatura considerabila asupra sistemului musculo-articular (kite, ski, enduro). “Banalul” jogging, de exemplu, presupune un efort complex din partea organismului daca realizam ca fiecare pas inseamna o saritura, urmata de aterizare si (in caz fericit) de o stabilizare a articulatiilor prin sistemul muscular.
De aceea, inainte de inceperea practicarii sportului, se recomanda, o vizita la terapeutul sportiv. Prin teste functionale se pot constata eventualele dezechilibre si, prin exercitii corective, se poate contribui la practicarea sportului preferat in mod sanatos, pe termen lung si fara dureri.
Tipuri de exercitii recomandate pentru cei care stau mult pe scaun
Pentru a preveni contracturile aparute dupa statul indelungat pe scaun se pot face la birou exercitii simple precum:
- miscarea bazinului spre fata si spre spate din stand pe scaun
- rotirea spre inapoi a umerilor
- miscarea capului in toate directiile
- sprijinirea, din cand in cand, mainilor pe marginea biroului pentru a detensiona muschii spatelui
- ridicarea alternativa a calcaielor si a varfurilor picioarelor pentru a stimula circulatia sangvina.
- masajul terepautic, ca o solutie pe termen scurt
- exercitii specifice cu aparate profesioanale.
Aparatele din centrul nostru sunt produse exclusiv în Germania, sunt omologate medical și includ o serie de accesorii necesare pentru adaptarea antrenamentului la nevoile fiecărui pacient.