Terapia moderna a coloanei – ce spun studiile

terapia coloana scaled

Cine se confrunta cu dureri de spate sau alte afectiuni ale coloanei este pus astazi in fata multor variante de tratament din care, ca nespecialist, ii este greu sa aleaga varianta potrivita care il scapa de probleme.

Ne propunem sa facem o prezentare a rezultatelor studiilor privind terapia coloanei, precum si o abordare moderna de tratament, pentru o mai buna informare a celor interesati. 

Trebuie stiut ca tratamentul durerilor de spate se face conform unor linii directoare la nivel national si international, precum si pe baza datelor rezultate prin compararea mai multor studii de specialitate (review-uri).

Un scurt istoric al tratamentului coloanei in ultimii 20 de ani arata o evolutie pe parcursul anilor, de la o terapie mai degraba pasiva, comportamentala, asa-zisa scoala a spatelui, in care cei cu dureri erau sfatuiti sa se protejeze, sa ridice orice greutate cu coloana in pozitie dreapta, pana la o abordare activa, in care cel afectat este sfatuit sa se miste si sa se mobilizeze cat mai devreme posibil.

In general, durerile de spate sunt clasificate in dureri acute, subacute, cronice, specifice (cand exista un diagnostic clar, ca de exemplu hernie de disc, spondilolisteza, stenoza de canal spinal, fractura de vertebra etc.) sau nespecifice.

Ce ne spun studiile referitor la terapiile actuale?

Studii recente arata ca terapia cu elongatii, prin care se exercita o tractiune asupra coloanei vertebrale, este contraindicata, indiferent de stadiul de durere (Becker et al.2006; Bekkering et al. 2003; NHS 2009; BÄK 2010).

De asemenea, urmatoarele proceduri de fizioterapie sunt contraindicate, indiferent daca stadiul este cronic, acut sau subacut: ultrasunete, electroterapie (TENS), laser, magnetoterapie (Chenot et al. 2007; Becker et al.2006; Bekkering et al. 2003; NHS 2009; BÄK 2010).

Desi nu exista studii stiintifice, tratamentul cu caldura este preferat aplicatiilor reci (Chenot et al. 2007). Ca medicamente pentru combaterea durerii este indicat paracetamolul, care are mai putine efecte secundare, in special gastrointestinale si renale, in comparatie cu NSAIDs (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs), care au o actiune analgezica mai puternica. Alternativ, pe durata scurta se pot lua miorelaxante, simple sau in combinatie cu NSAIDs (Becker et al.2006; Chenot et al. 2007; BÄK 2010). Opioidele sunt indicate numai dupa consultarea specialistilor cu experienta in terapia durerii.

Sintetizand, astazi este recomandata o abordare activa a terapiei, indiferent de tipul durerii. La durerile cronice este recomandata, in plus, o abordare multidisciplinara dupa un model bio-psiho-social, care trateaza nu numai aspectul fizic al durerii, cat si cel psihologic si social, cum ar fi limitarile impuse de durere la locul de munca si in viata privata.

Cum abordam problema?  O succesiune logica …

Trebuie stiut ca terapiile pasive indeparteaza in cel mai bun caz numai efectul, adica durerea. Terapiile manuale, masajul, chiropraxia sunt indicate in stadii acute ale durerii. Cand omul se ridica de pe masa de masaj si merge din nou, asupra coloanei actioneaza din nou aceleasi forte care au dus la aparitia durerii. Pe langa aceasta, fiecare om poate prezenta diverse asimetrii, limitari de flexibilitate sau mobilitate musculo-articulara, care favorizeaza aparitia unei dureri sau afectiuni a coloanei. Dupa cum stim, nimeni nu este perfect ????

Deci, primul pas logic intr-un tratament eficient al afectiunilor coloanei ar fi descoperirea cauzelor care ar fi putut provoca durerea de spate. Dupa ce s-au gasit cauzele, acestea trebuie indepartate pentru a asigura conditii favorabile de lucru, “fara frane”, al coloanei.  Deoarece un om trebuie sa fie activ, sa mearga sau sa alerge, in pasul urmator se vor activa si antrena muschii care preiau fortele ce actioneaza asupra coloanei. Care sunt acestia?

Adevaratii muschi stabilizatori ai coloanei se gasesc in profunzime si asigura stabilitatea fiecarei vertebre in timpul miscarilor zilnice. Fiind profunzi, este mai greu de ajuns la ei, dar nu imposibil ???? Pentru aceasta se pot folosi aparate moderne, la care se poate urmari miscarea proprie pe un ecran, executia facandu-se cu o amplitudine masurata individual, in care coloana face o miscare sigura, fara a leza discurile intervetebrale.

Inlaturarea cauzelor musculo-articulare care actioneaza nefavorabil asupra coloanei si antrenarea muschilor profunzi, care sprijina fiecare segment al coloanei in timpul miscarii, constituie o abordare care asigura succesul pe termen lung al terapiei si o viata fara dureri.

In loc de incheiere …

As mai aminti in incheiere ceva, pentru linistea noastra. Se considera ca hernia de disc apare din diverse motive, de la cresterea in greutate pana la pozitii incorecte la munca sau carat de greutati. Intr-adevar exista factori care pot favoriza aparitia unei hernii, insa cunoastem si persoane grasute care nu fac sport si care nu sufera o hernie de disc, precum si persoane care fac sport si au o postura “perfecta” si totusi nu sunt scutite de aceasta afectiune. Concluzia cercetatorilor este ca hernia de disc ar fi data de o slabiciune a tesutului din care este alcatuit discul si nu de anumiti alti factori.

Sper ca am reusit sa facem putin lumina in acest labirint al “celor mai noi metode” de tratare a afectiunilor coloanei si acum putem decide in cunostinta de cauza spre ce metoda ne indreptam atunci cand avem nevoie.

O solutie 

La Sport Therapie beneficiezi atat de teste care descopera cauza durerilor de spate sau a afectiunilor coloanei cat si de tratament pe aparate moderne, produse in Germania, care antreneaza exact muschii profunzi stabilizatori ai coloanei, asigurand succesul pe termen lung al terapiei.

Programeaza-te acum la 0799 593 216.

Studii:

Becker A, Stockfisch N, Tulder M, Bekkering T, Breen A, del Real MTG, Hutchinson A, Koes B, Laerum E, Malmivaara A (2006) Evidenzbasierte Physiotherapie zur Behandlung akuter unspezifischer Kreuzschmerzen – auf der Europäischen Leitlinie basierender Bericht. Physioscience. 2:7-13

Bekkering GE, Hendriks HJM, Koes BW, Oostendorp RAB, Ostelo RWJG, Thomassen JMC, Tulder MV (2003) National practice guidelines for physical therapy in patients with low back pain.

Chenot JF, Becker A, Niebling W, Kochen MM (2007) Aktualisierung der DEGAM-Leitlinie Kreuzschmerzen. An Update of the Low Back Pain Guideline of the German College of General Practitioners and Family Physicians. Z Allg Med. 83:487-494

National Institute for Health and clinical excellence (NHS) (2009) Low Back Pain, Early management of persistent non-specific low back pain

https://www.leitlinien.de/mdb/downloads/nvl/kreuzschmerz/archiv/kreuzschmerz-1aufl-vers4-lang.pdf
https://www.leitlinien.de/mdb/downloads/nvl/kreuzschmerz/archiv/kreuzschmerz-1aufl-vers4-lang.pdf