Aspectul economico-social al afectiunilor coloanei vertebrale

laptop 2557571  480

Cresterea timpului petrecut la birou in fata calculatorului a dus in ultimii ani la o crestere cu 30% a oamenilor cu dureri de spate.

Un chestionar al Institutului Robert Koch din anul 1998 a aratat ca durerile de spate constituie cea mai des intalnita durere, inaintea celor de cap, ceafa si umar, la barbati si femei din toate grupele de varsta.

Neuhauser et al. 2005 arata ca durerile de spate si afectiunile coloanei vertebrale insumeaza aproximativ 30-40% din totalul zilelor de concediu medical al angajatilor. De asemenea afectiunile coloanei ocupa locul doi intre cauzele pentru pensionarea inainte de varsta.

In Germania costurile pentru recuperarea afectiunilor coloanei reprezinta o treime din sumele totale cheltuite de casa nationala de sanatate pentru recuperarea medicala a asiguratilor.

In anul 2002 au fost cheltuiti aproape 8,4 Miliarde euro pentru tratamentul afectiunilor coloanei vertebrale si a spatelui se arata intr-un raport asupra sanatatii din 2006 al Institutului national de statistica german. Aceasta inseamna 4 % din costurile directe pentru toate bolile. Aceste costuri directe (tratament medical) insumeaza insa numai o mica parte a costurilor complete. Cam 85% din costurile totale sunt constituite de costurile indirecte cauzate de scaderea productivitatii, ca urmare a incapacitatii de munca si de productie.

Relevanta economica a durerilor de spate este astfel de o importanta semnificativa.