Cum sa slabesti sanatos pe termen lung

slabeste sanatos scaled

Am fost intrebati de multe ori de catre pacienti, mai mult de paciente, in cadrul terapiei de recuperare cum se poate scapa de kilogramele in plus. De cele mai multe ori aceasta trebuia sa se intample imediat, sa tina definitiv si daca este posibil sa aiba efect doar in anumite zone. Lucrand cu pacienti cu probleme ortopedice, acestia veneau la sala cu indicatii clare de la doctor, de exemplu: „A zis doctorul ca trebuie sa slabesc 10 kg!”. Citindu-le nedumerirea si ingrijorarea pe chip, am ales sa explicam aici, pe intelesul tuturor, ce inseamna si cum se poate scapa de cateva kilograme in plus, fara a afecta alte organe si functii ale corpului pe termen lung.

Ca sa fie clar, va spunem de la inceput ca nu exista o reteta minune valabila pentru toata lumea, dar credem ca un om informat corect va alege singur calea cea mai potrivita care sa-l duca la rezultatul dorit.

In repaus, fiecare om consuma o cantitate de calorii necesara pentru intretinerea functiilor vitale (activitatea inimii, a creierului etc). Acestui consum minim de repaus, numit metabolism bazal, i se adauga cantitatea de calorii consumata in timpul activitatilor zilnice. Cantitatea de calorii consumata suplimentar depinde de intensitatea activitatii prestate si, impreuna cu cantitatea de calorii consumata in repaus, reprezinta consumul zilnic caloric al unei persoane. Daca aportul caloric prin alimentatie depaseste consumul zilnic de calorii este clar ca “suplimentul” se va depune.

Principiul de slabit e simplu: consumul de calorii zilnic trebuie sa fie mai mare decat aportul de calorii sau, in limbajul specialistilor nutritionisti, bilantul caloric zilnic sa fie negativ.


Cum slabim sanatos?

Vom incepe cu calcularea aproximativa a metabolismului de repaus (bazal). Fiecare o poate face cu ajutorul formulelor de mai jos.

Femei: GC (kg) x 1,0 x 24h
Barbati: GC (kg) x 1,1 x 24 h

*GC reprezinta greutatea optima care este: inaltimea in cm – 100.

Metabolismul bazal este insa individual si depinde de varsta, inaltime, greutate, sex, dar si de compozitia corporala, mai precis de masa musculara.
Masurarea cea mai exacta o ofera spiroergometria, o analiza individuala a compozitiei aerului respirat care arata aportul de oxigen, cantitatea de CO2 si volumul respirator pe minut. Daca de exemplu s-a calculat un metabolism bazal de 1600 kcal, atunci persoana testata trebuie sa aduca corpului zilnic cel putin aceasta cantitate de calorii pentru a-si asigura functionarea organelor vitale.

Potentialul pericol al dietelor, care asigura corpului un minim de calorii, este efectul direct in scaderea metabolismului bazal. Adica a caloriilor consumate in repaus, pana la valori de 1000-1100 kcal. Trebuie stiut ca metabolismul bazal are nevoie de pana la 12 luni sa revina la valorile de dinaintea unei diete. Astfel dupa incheierea unei diete, corpul nu mai consuma in repaus la fel de multe calorii ca inainte de dieta si reluarea unei alimentatii obisnuite are ca efect depunerea surplusului de calorii si cresterea rapida in greutate – efectul Yo-Yo. 

Poţi slabi urmand doar o dieta, dar activitatea fizica este foarte importanta si nu ar trebui sa lipseasca. Prin dieta, o parte din kilogramele pierdute reprezinta grasime si restul masa musculara si densitatea oaselor. Cele mai multe studii arata ca atat dieta cat si miscarea sunt esenţiale pentru a pierde rapid din greutate, insa daca te bazezi doar pe o  dieta nesanatoasa nu-ti poate face decat rau.

Asa cum spuneam mai sus, metabolismul bazal este un factor foarte important in calculul consumului caloric zilnic si atingerea greutatii dorite si orice program de reducere a greutatii corporale trebuie sa inceapa cu o analiza individuala a metabolismului si cu o testare Aeroscan – care ofera date exacte asupra organismului propriu si asigura eficienta maxima in atingerea scopului propus.

Daca vrei sa slabesti rapid si sa te menti pe termen lung, mananca cat mai sanatos si fa miscare de fiecare data cand ai ocazia. Sanatatea este noua frumusete!