Anti-dieta: A ne infometa nu inseamna a slabi!

anti dieta

Cati dintre cei ce citesc aceste randuri au incercat pana acum sa slabeasca folosind o anumita dieta? 

Intalnim zi de zi diete minune care promit ca slabim „5 kilograme in 14 zile“ sau „mancand numai X, Y veti slabi (definitiv)”. Trebuie stiut ca cele mai multe diete nu numai ca afecteaza sanatatea ci, mai mult, sunt urmate de o crestere in greutate.

Cum se intampla acest lucru?

Pentru a intelege trebuie sa cunoastem unele notiuni de baza despre corpul nostru.

In repaus corpul consuma o cantitate minima de calorii pentru intretinerea functiilor vitale (respiratie, activitatea inimii etc). Acest consum minim de calorii defineste metabolismul bazal.  La femei valorile acestuia sunt in medie 1.200-1.500 calorii/zi, la barbati 1600-1800 calorii/zi.

Consumului de calorii in repaus i se adauga cantitatea de calorii consumata prin miscare. Acest consum suplimentar de calorii este diferit de la individ la individ, in functie de activitate. In timp ce unii au o activitate statica la birou sau petrec mult timp in masina, alte persoane isi cresc consumul suplimentar de calorii, de exemplu prin sport.

In timpul unei diete se reduce aportul de calorii, cateodata drastic, acesta ajungand, in special la femei, la valori sub 1000 cal/zi. Corpul va semnaliza o stare de urgenta, arderile calorice in repaus (metabolismul bazal) vor fi reduse la un nivel minim pentru a pastra in functiune organele vitale. Partea negativa: dupa oprirea dietei, arderile calorice in repaus nu cresc automat la nivelul de inainte de dieta. Poate dura pana la 12 luni pana cand metabolismul bazal va atinge valorile normale de dinainte de dieta. Consecinta logica: Daca mancam normal dupa incetarea dietei, surplusul de calorii se va depune si ne vom ingrasa. Acest efect de crestere in greutate dupa oprirea unei diete se numeste efectul Yo-Yo.

Trebuie stiut ca scaderea in greutate prin diete se produce ca urmare a scaderii continutului de apa din corp si prin reducerea masei musculare, tesutul adipos (grasimile) nu este afectat.

Pentru a slabi este valabila o singura regula: trebuie sa ardem mai multe calorii (metabolismul bazal + metabolismul energetic) decat aducem prin alimentatie. In limbajul medicilor nutritionisti, bilantul caloric zilnic trebuie sa fie negativ. De aceea recomandarea de a face sport de mai multe ori pe saptamana are sens, deoarece asa se ard mai multe calorii suplimentare. O alimentatie echilibrata, sanatoasa, fara multe grasimi va lasa in ritm constant si pe durata lunga kilogramele in plus sa dispara.

Recomandarea noastra se imbina cu cea a medicilor nutritionisti: in loc de dieta este suficienta o schimbare a alimentatiei pe termen lung, alimentatie care sa cuprinda toate substantele nutritive necesare corpului, completata cu o crestere a arderilor calorice prin miscare.

Chiar daca nu exista o solutie „universala“ de a slabi un lucru este sigur: Cine doreste sa slabeasca sanatos si pe o durata lunga nu trebuie sa se infometeze si neaparat, trebuie sa evite dietele.